Na blogu ”pogadajmy o peerelu” Bet ogłosiła marzec miesiącem cytrynowym. Skoro tak, postanowiłam się dokształcić w cytrynowej dziedzinie. Nieprzebraną kopalnią wiedzy na wszelkie tematy jest archiwum mojej mamy i babci. Oczy przecieram ze zdumienia, ileż tam ciekawych, praktycznych i smacznych zapisków.
![]() |
Cytryny w miotle garażowej Bet |
Jak cytryny zachować?
Zwyczajny prosty jest na to sposób: poukładać je w suchym miejscu, gdzie powietrze dochodzi, w suchy piasek, lub też powrzucać w przewróconą do góry miotłę.
Sposób na ładne dłonie.
Chcąc aby ręce nie były czerwone, trzeba zaprawić soku z cytryny wyciśniętego, zmięszanego z solą i tem dobrze na noc nacierać.
Zupa cytrynowa.
Wziąć 2 litry wody, ugotować smak z włoszczyzny i trochę korzeni, jak do wszystkich postnych zup. Osobno ugotować na gęsto jedną czwartą litra kaszy perłowej, utrzeć ją dobrze z łyżką masła, rozprowadzić smakiem z włoszczyzny i zagotować. Wziąć 3 ósme litra kwaśnej śmietany, zaprawić nią zupę, zagotować, wlać do wazy na pokrajaną w plasterki cytrynę. Jeżeli się chce mieć kwaśniejszą, można jeszcze zacisnąć cytryną. W wazę można wbić parę żółtek.
Sos.
Utrzeć kawałek masła świeżego na śmietanę, wbić 3 żółtka, łyżkę soku cytrynowego i trochę cukru. Wymięszać wszystko dobrze, podbić rosołem lub kieliszkiem wina białego, lecz w takim razie nie potrzeba cytryny, wstawić na ogień bardzo wolny i jak się dobrze ogrzeje, będzie gotowy, nie musi się bowiem gotować.
![]() |
fot. Bet |
Sos cytrynowy do gołębi i kurcząt.
Łyżkę masła zasmażyć z mąką, Az się zacznie rumienić, wlać rosołu, otrzeć skórkę od cytryny i sok z niej wycisnąć, osłodzić, wbić parę żółtek i mięszać ciągle na ogniu, dopóki się nie ogrzeje. Skoro zacznie gęstnieć odstawić i oblać nim mięso. Można dodać trochę wina francuskiego, a będzie lepszy.
Naleśniki cytrynowe.
Kubek mąki, 4 żółtka, skórkę otartą z cytryny bić pół godziny w jedną stronę, poczem przymieszać białka ubite na pianę i lać na patelnię posmarowaną masłem. Z całej masy można zrobić 4-5 naleśników, smażyć je nie przewracając. Gdy ciasto z wierzchu obeschnie, zacisnąć je sokiem cytrynowym, posypać grubo cukrem, zwinąć w trąbkę i wydać na stół. Gdyby ciasto było za gęste, można dolać trochę śmietanki.
Legumina cytrynowa na półmisku.
Surową dużą cytrynę utrzeć na tarce, odrzucając pestki, dodać 1 l cukru i trzeć w donicy, dodając po jednym 10 żółtek i łyżeczkę od kawy mąki kartoflanej. Masę tę należy trzeć przez pół godziny. Skoro gęsta i biała, jak śmietana, dodaje się pianę z białek, mięsza ostrożnie łyżką i wlewa na półmisek masłem wysmarowany. Wstawia się na kwadrans do ciepłego pieca, pilnując, aby się nie przypiekła. Można w około półmiska zrobić rant z twardego ciasta żytniego.
![]() |
||
Czy nowoczesna miotła też się nadaje? |
Suflet z cytryny.
Otrzeć o skórkę z 2 cytryn pół funta cukru, utrzeć go miałko, przesiać przez sito, zmięszać z 10 żółtkami , sokiem od trzech cytryn, i bić na pianę. Białka od 10 jaj ubite na pianę domieszać lekko wraz z 2 łutami mąki, wlać całą masę na półmisek i wstawić w piec na 30 minut. Zaraz po upieczeniu wydać na stół, bo opadnie.
Jest jeszcze budyń z cytryny, plum pudding, krem śmietankowy z cytryną, galareta cytrynowa, likier cytrynowy, lody cytrynowe, soki i konfitury oraz cytrynówka na spirytusie.
Cytryna jest dobra na wszystko! Na dobry humor też. Proszę się nie krzywić ipolubić, o!
Dziękuję koleżance blogowej Bet, za niezwykle kreatywne zilustrowanie notki.
PS. W przepisach zachowałam oryginalną pisownię.
Jak cudna jest ta oryginalna pisownia! Muszę dziś koniecznie „natrzeć tem” spracowane przy myciu okien dłonie…..Gdzieś czytałam, że po takim natarciu dłoni trzeba nałożyć irchowe rękawiczki i tak spać… idę szukać rękawiczek.
Proponuję pierwszą noc z kuracją z oliwki, a następną z cytryny. Ja przepisywałam tylko to, co z cytrynami.
A jakie fajne jest to „ciasto zacisnąć sokiem i zwinąć w trąbkę”… Dziś zwijamy raczej w rulonik…hi,hi…i skrapiamy sokiem zamiast zacisnąć… Toż to perełki językowe!
A może rulon to co innego, niż trąbka?
Tak, trąbka rozszerza się na jednym końcu a rulonik ma oba końce jednakowe. Naleśniki w trąbkę…hmmmm… oryginalne i warte wypróbowania.
Mnie w tym przepisie zadziwia, że tylko 4 naleśniki wychodzą.
Cytryny i szczotki zawsze kojarzyły mi się z gruntownymi porządkami. Plasterki cytryny usuwały prawie każdą odtłuszczoną wcześniej plamę, a szczotką z mydłem usuwało się resztę śladów po cytrynie.
anzai, a cytrynówka????
Cytrynówka odtłuszcza, bo na spirytusie :)))
Ja się odchudzam, a nie odtłuszczam !!!
Toż mówiłeś, że plamy szczotką się odtłuszcza :)))
Odtłuszcza od środka? To idę po cytrynówkę… poodtłuszczam się…
Pogubiłam się. Znaczy, jak? Cytrynówka odtłuszcza, szczotka odchudza, a cytryna sprząta?
Jak wypijesz cytrynówkę to potem wszystko jest możliwe :)))
Co racja… to racja…
Wszystkie możliwości mogą być prawdziwe. Odchudzić się można intensywnie używając szczotki do sprzątania lu do ćwiczeń, wyczyścić=wysprzatać swoje wnętrze przy pomocy cytrynówki… itd, itd… zgodnie z końcowym zdaniem notki: cytryna jest dobra na wszystko! Hi,hi,hi…
Czyli cytryna, jak „ptaki”, rozpracowana na cztery ręce. „Wariacja marcowa” ?
Tak,tak tylko nie dajmy się zwariować…hi,hi….
Tak sobie myślę, ileż poczucia humoru i kreatywności trzeba mieć, żeby z cytrynami specjalnie pójść do garażu, by zrobić zdjęcie. A cytryny na tej szczotce domowej… to po prostu bomba! Ile zabawy dają drobne zupełnie rzeczy, jak choćby cytryny w miotle. Czyż to nie poprawia nastroju, by właśnie nie zwariować w tej marcowej szarzyźnie? Tak więc jeszcze raz dziękuję Bet za te zdjęcia.
nieskromnie dodam, że garaż jest odległy o ok 300 m… Ale co to dla harcerki! Pozostaję do dyspozycji na przyszłość…hi,hi…
Doceniam, a dyspozycyjność wykorzystam niemiłosiernie :)))
No pewnie jak bym wypił całą cytrynówkę (a jeszcze bardziej pomarańczówkę), to bym się wyczyścił do cna …
A ja jednego, po pomarańczówce chyba, widziałam na ulicy, to był bardzo umorusany, a ubranie całe w błocie :)))
Pewno wchodził na drzewko pomarańczowe, po pomarańcze. A to nie jest łatwe, można spaść … ;)))
A wiesz, widziałam człowieka, który wchodził na bardzo wysoką palmę daktylową. Myślę jednak, że to był akrobata – na pokazy dla turystów zatrudniony.
Bardzo lubię cytryny. Wypróbuje te przepisy bo sa ciekawe i nietuzinkowe.
Andante, a nie za dużo jajek w tych przepisach? Z 4 jaj tylko 5 naleśników?
Nie ma rady, ktoś musi te naleśniki zrobić i opowiedzieć jak to z nimi jest. Wyznacz kogoś albo zrób wyliczankę: „entliczek, pętliczek….. na tego bęc”! ps zaznaczam, że ja nie potrafię naleśników smażyć…….
Wyliczanki nie będę robić, bo jeszcze na Ciebie wypadnie, a jak nie masz naleśnikowej praktyki, to wolę zaufać komuś innemu. Andante może?
AlEllo, z tymi naleśnikami to jest tak, że to przecież nie jest przepis na naleśniki, ale na omlety biszkoptowe! Na szklankę mąki i 4 jajka, gdyby to miały być nasze współczesne naleśniki, to trzeba by dać ze dwie szklanki płynu (mleka, wody). Naleśników to by wyszło ponad 15 z tej proporcji, a omlety rzeczywiście 4-5. Można do takich omletów wkroić cienkie plasterki jabłek, są wtedy jeszcze lepsze.
Aaaaaaaaaaaaaaa… no, tak, pewnie! Dziękuję, że to wyjaśniłaś Mario. Czyli w babci przepisie po prostu jest tytuł „naleśniki” zamiast „omlety”. Świetnie z tymi jabłkami, bo z samym cukrem jakoś mnie nie przekonywały.
Niewykluczone, że kiedyś nie używało się nazwy omlety, tylko właśnie naleśniki. Takie omlety biszkoptowe mają też swojska nazwę: grzybek.
Jest w babci notatkach grzybek biszkoptowy w takiej postaci: Ubić 8 żółtek z 3 łyżkami cukru, dodać 8 łyżek mąki, białka ubić na pianę, lekko przymięszać, wlać do formy i wstawić do letniego pieca.
Ja, tak jak Bet, lubię pić sok z cytryny. :)). Nie dosyć, że jest smaczny, to dodatkowo oczyszcza organizm i Nasze naczynia krwionośne. Najlepiej pić sok wyciśnięty z cytryny rano na czczo. Nawet jest cała kuracja cytrynowym sokiem. Sok z cytryny poprawia środowisko zasadowe w Naszych organizmach, chociaż jest kwaśny. Dobrej nocy życzę i pozdrawiam. :))))))).
Zaza, a ja myślałam, że powoduje nadkwasotę. Jak to warto czegoś nowego się dowiedzieć. Zaczynam zatem poprawiać zasadowość. Jeszcze jeden powód do tego, by marzec był cytrynowy. Dzięki cytrynie nie będziemy kwaśni na wiosnę. Ciekawe, czy Bet to wyczaiła intuicyjnie ogłaszając marzec miesiącem cytrynowym, czy wie o tym?
Elu, mało tego, kto pije sok z cytryny, nie cierpi na skurcze w nogach. :))). Pozdrawiam ciepło. :))).
A może być z wodą i miodem? Czystego soku cytrynowego nie wypiję. Pozdrowienia odwzajemniam 🙂
Pewnie może być taki napój, ale trzeba przygotować wieczorem, a rano wypić. Wody ma być tyle, ile soku. Woda do przygotowania napoju, co najwyżej letnia. Czysty sok daje szybszy i lepszy efekt. :))))).
Zazo, zaskakujesz niesamowitą wiedzą, więc już tylko dodam (ponieważ miód się trudno rozpuszcza w zimnej wodzie), że woda nie powinna przekraczać 40 st. C, napój powinien odstać min. 6 godzin, koniecznie w ciemności. Koneserom polecałbym dodać sok z cebuli posiekanej i posypanej cukrem.
Wypijam litry kawy i niestety, fuj, palę papierosy. Żeby się "ratować" piłam soki z różnych owoców, aż wpadłam na cytryny – i przy moich nałogach znalazłam to, co potrzebne jest każdemu człowiekowi, temu bez nałogów też. :))).
Zaza i Anzai, ślicznie dziękuję za cenne przepisy.
:))))))))))))))))))).
O takim przechowaniu cytryn jak to na miotle nie słyszałam ale za to cytrynówkę pijam . Dobra jest. Sok z cytryny dodaję do przegotowanej wody i płuczą nią włosy po umyciu.Lekko je usztywnia, podobnie jak piwo.Serdeczności Ela.
Hanno, o płukaniu włosów nie wiedziałam. A sok z cytryny zamyka także łuski włosowe? Byłby wtedy lepszy od octu.
przypomniał mi się wierszyk z pamiętnika :”miej w życiu zawsze wesołą minkęi duś szczęście jak cytrynkę”——-polecam – zwłaszcza duszenie …
Hi, hi… tam chyba było w tym wierszyku, by łapać szczęście za ogon. To może za mocno nie dusić?
Witaj, ja znam jeszcze jeden sposób na ręce + cytryna: dodać do gliceryny kilka kropel cytryny i tym smarować dłonie. Co do przechowywania – wytrzeć do sucha, posmarować białkiem jaja, osuszyć na kratce, przechowywać przełożone serwetkami papierowymi. A cytryna + jedzonko- stosuje ja wszędzie tam, gdzie normalni ludzie używają ocet.Miłego,;)
Zauważcie, że te sposoby przechowywania cytryn tracą sens obecnie gdy można każdego dnia kupić dowolną ich ilość. Mało kto kupuje cały kg tych owoców – raczej jedną lub kilka sztuk…Ale miotły są fajne. Tak dla dekoracji i dla „hecy” – jak najbardziej!
Właśnie zamierzam kupić odpowiednią miotłę. Będę w niej trzymać nie tylko cytryny. Nawet po 1-2 sztuki, to trochę owoców zawsze się ma w domu.
Bet, pewien sens to ma, bo czasem w markecie można kupić taniej siateczkę z 6 cytrynami, których na raz się nie zużyje.
Anabell, to „cytrynowcy” nienormalni ? :))) Ja ocet używam tylko do sprzątania.
Witaj Elu. No fajne te twoje przepisy. Przyznam, że moja znajomość z cytryną ogranicza się jedynie do wyciskania jej do herbaty. Od czasu do czasu. Pozdrawiam
Kolekcjonerze, komentarze wyżej przekonują, że warto zażywać więcej i częściej, niż tylko od czasu do czasu :)))
Dziękuję, Ellu za te wszystkie cytrynowe żółciutkie pomysły :D))) Osobiście uwielbiam: ciasto cytrynowe, krem cytrynowy, galaretkę cytrynową, likier cytrynowy i wodę z plasterkiem cytryny :)) Drzewka cytrynowego nigdy nie udało mi się wyhodować, ale przed chwilą wyhodowałam szczotkę z trzema dorodnymi cytrynami :))) Stoi obok mnie w salonie, nie w piwnicy, a jutro taką samiutką wyhoduję w redakcji. Może nie uschnie do Świąt? Pozdrawiam cytrynowo :)))))
Krosbridko, brawo! Proponuję hasło : „szczotka na cytryny w każdym domu i salonie” ! Będziemy lanserami w tym temacie. Napisz jak ci idzie z wdrażaniem pomysłu.
Napiszę jutro. Hi, hi… już sobie wyobrażam minę mojego szefa :D)))
Krosbridko, widzę, że szczotka na cytryny zaczyna się przyjmować. Już kilka osób hoduje. Mówią, że dzięki temu nie prześpią wiosny.
Witaj alEllo, rzeczywiście uroczy tekst. Te 10 jajek szczególnie brzmi dziś, gdy jajka sporo podrożały. A swego czasu robiłam tartę z kremem cytrynowym, całkiem udany wypiek według przepisu na wydawanych kiedyś, tj. w PRL, pocztówkach kulinarnych. To zresztą potwierdza moją pamięć, że w PRL na ogół nie było tak źle z cytrynami, przynajmniej w Warszawie.
Mario Dora, w ogóle te wszystkie przepisy babci są z dużą ilością jajek. Patrzyłam np. na babkę wielkanocną z 30 żółtek.
Lubię czytać stare przepisy. Kiedyś widziałam zaczynający się mniej więcej tak: „wbij w donicę kopę jaj, posadź służącą, niech kręci”. Nie mam służącej… :))))) Dorzucę cudowną nalewkę z książki Makłowicza i Bikonta. Robi się ją z cytryny naszpikowanej ziarnami kawy. Rewelacyjny smak. :))) Jak nie znajdziesz, a lubisz robienie nalewek, to prześlę Ci przepis drogą mejlową.
Magdaleno, pewnie, że lubię mieć coś smacznego na wypadek wyjątkowych gości. Nie chcę być „zachłanna”, więc proponuję , byś zamieściła przepis na blogu u siebie. Koniecznie ze zdjęciem tej cytryny z kawą, jak to wygląda? Może też inni skorzystają, bo zdaje mi się, że sporo osób lubi cytrynowe smaczki.A w tych starych przepisach zauważyłam także zwrot „wydać na stół”, co by oznaczało, że kto inny gotuje, a kto inny do stołu podaje. No… gdzież by przesiąknięta zapachami kuchennymi gosposia miała do stołu podchodzić? hi, hi
Sądzisz, że mogę go przepisać na blogu? Jak będę robić, zrobię zdjęcie cytryny. A co do „wydawania” to masz rację. Bywało, że na dwie osoby było 60 osób służby… Kucharka, podkuchenne, lokaje, kredensowy, gospodyni, ochmistrzyni i wielu innych. Pozdrawiam serdecznie. :)))
Pewnie, że tak, to będzie przed świętami śliczna wiosenna i na czasie notka.
Pingback: Marcowe cytryny – Pogadajmy o peerelu
Pingback: Tytuły publikacji – lista alfabetyczna | alE blogowanie
Pingback: Nie bądźmy kwaśni na wiosnę! | alE blogowanie